Prodej zemědělské techniky v ČR roste každoročně o 20 pct

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. dubna (ČTK) - Od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 roste prodej zemědělské techniky každoročně v průměru o 20 procent. Loni se v Česku prodalo 2730 traktorů, což je o 22 procent více než v roce předchozím. Podobný trend panuje také v prodeji sklízecích mlátiček. Pro letošní rok se očekává podobný vývoj, řekl dnes ČTK na tiskové konferenci k veletrhu Techagro ředitel sekretariátu Asociace zemědělské a lesnické techniky Dušan Benža. Trojice zemědělských, veterinárních a lesnických veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Vetex začíná na brněnském výstavišti v neděli 6. dubna a potrvá pět dní.

Výši investic pozitivně ovlivnily výsledky českého zemědělství v minulém roce, kdy vykázalo zisk zhruba 14 miliard korun. Velkou část zisku ale tvoří evropské dotace, kterých loni zemědělci čerpaly ve výši 25 miliard korun. "Od roku 1989 bylo české zemědělství ve ztrátě. Po vstupu do Evropské unie se to změnilo i přesto, že tuzemští zemědělci čerpají pouze poloviční dotace, než jejich kolegové ze zemí evropské patnáctky," řekl dnes ČTK tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

Tuzemští výrobci se stále více prosazují také v zahraničí. V roce 2006 vyvezli zemědělskou techniku za 10 miliard korun, stejnou hodnotu vykázal také dovoz techniky ze zahraničí, dodal Benža. Hlavním exportérem je brněnský výrobce traktorů Zetor, který vyváží kolem 95 procent produkce. Kromě zemí EU se českých výrobcům daří také na trzích ve Spojených státech a zemí Asie.

Hlavním tématem letošního 10. ročníku veletrhu Techagro je využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie. Na padesát firem zde představí technologie na zpracování biomasy při výrobě tepla a elektrické energie nebo bioplynové stanice pro zpracování bioodpadů. Například brněnská firma Tenza na veletrh přiveze nový typ kotlů na spalování slámy.

Nejvýznamnější událostí veterinárního veletrhu Animal Vetex bude 3. středoevropský veterinární kongres, na kterém bude na 200 odborníků z celé Evropy diskutovat o lékové politice a registracích léků v EU. Zvláštní seminář se bude věnovat také možnostem volného pohybu veterinárních lékařů v zemích Evropy nebo problematice salmonelózy. Největší zajímavostí na lesnickém veletrhu Silva Regina bude vitrína s vycpanými zvířaty z celého světa včetně krokodýlů, nosorožce nebo exotických šelem. Součástí veletrhů bude také velká výstava včelařů nebo minifarma hospodářských zvířat.

Trojlístek veletrhů, který se koná vždy jednou za dva roky, je letos největší v historii. Výstavní plochy a doprovodné akce zaplní všechny pavilony i volná prostranství brněnského výstaviště. Na akci se představí 750 firem z 21 zemí světa, což je o 42 více než vloni. Výstavní plocha narostla o 17 procent na 64.000 metrů čtverečních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK