Janota: Dohoda s ČNB počítá s kurzovým zajišťováním eurobondů

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Dohoda ministerstva financí s Českou národní bankou o společném postupu proti sílícímu kurzu koruny počítá mimo jiné s tím, že stát bude muset zajišťovat dluhopisy v cizí měně proti kurzovému pohybu. Novinářům to dnes v Poslanecké sněmovně řekl náměstek ministra financí Eduard Janota. O dohodě dnes měl jednat ministr financí Miroslav Kalousek s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou.

Dohoda s ČNB se podle Janoty podobá předchozí dohodě vlády s centrální bankou z roku 2002, kdy koruna kvůli rozsáhlé privatizaci rovněž zažívala silný vzestup. Obě strany se shodují, že pokud stát vydá dluhopisy v cizí měně, zajistí je proti kurzovému riziku. "Centrální banka po nás nechce, abychom nevydávali eurobondy. Ona říká: když je budete vydávat, pak je zajišťujte kurzově," řekl Janota.

Podle dřívějších informací tisku by vláda proti sílící koruně měla bojovat i tím, že nebude vydávat dluhopisy v cizí měně.

Dohoda počítá také se zmrazením příjmů z privatizace. Zároveň odmítá kurzové zajišťování příjmů z evropských peněz. "Samotný tento přístup zaprvé by mohl přispět k posílení koruny a zadruhé: u evropských peněz nemáte nikdy jistotu, kolik prostředků a v jakém množství budete čerpat," upozornil Janota.

Sílící kurz koruny přináší kromě levnějších dovozů i řadu problémů. Janota na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru uvedl, že se kvůli tomu dostala do problémů řada projektů financovaných z evropských peněz. Například vítězové soutěží, kde se cena zakázky stanovila v eurech, nechtějí tyto zakázky splnit, protože za ni v přepočtu na koruny dostanou méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK