Česko čekají miliardové investice do modernizace zemědělství

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. dubna (ČTK) - Čeští zemědělci budou muset v příštích letech investovat do modernizace výroby kolem 10.000 až 20.000 korun na hektar zemědělské půdy. Vyžádají si to přísnější evropské směrnice pro zemědělskou výrobu, které se v letech 2009 až 2013 začnou uplatňovat také v nových členských zemích. Velká část z těchto 19 směrnic, věnovaných kvalitě života zvířat, životnímu prostředí nebo bezpečnosti práce, je totiž přísnější něž současné české předpisy. Na tiskové konferenci k brněnským veletrhům Techagro, Silva Regina a Animal Vetex to řekl tajemník Agrární komory Jan Záhorka.

V Česku je kolem 3,6 milionu hektarů zemědělské půdy. V závislosti na zaměření výroby na živočišnou či rostlinou produkci to znamená nutnost investovat kolem 36 až 72 miliard korun.

České zemědělství loni vykázalo zisk 14 miliard korun. V černých číslech je tuzemské zemědělství od vstupu země do EU, předchozích 15 let od roku 1989 vykazovalo ztrátu. "Je to sice zisk, který významnou měrou pochází z evropských dotací, nicméně zemědělcům umožňuje investovat do modernizace výroby," řekl Záhorka. I tak podle něj řada podniků přísnější evropské podmínky nesplní a budou muset s výrobou skončit. Podobně dopadly například malé výrobny masa po vstupu země do EU, kdy nedokázaly vyhovět základním veterinárním předpisům.

Velkou šancí pro tuzemské i evropské zemědělce je podle Záhorky současný světový boom růstu cen zemědělských produktů. "Šest posledních let po sobě se ve světe spotřebovalo více obilí, než kolik se ho vypěstovalo. Zatímco světová ekonomika poroste podle odhadů v příštích deseti letech o čtyři procenta, poptávka po obilí se každoročně zvýší až o šest procent," řekl Záhorka. Pokud se tomuto trendu dokáže evropská zemědělská politika rychle přizpůsobit, mají podle něj čeští zemědělci velkou šanci na zisk dalších investičních prostředků.

Trojice zemědělských, veterinárních a lesnických veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Vetex začíná na brněnském výstavišti v neděli 6. dubna a potrvá pět dní. Akce se konají vždy jednou za dva roky, letos jsou největší v historii. Výstavní plochy a doprovodné akce zaplní všechny pavilony i volná prostranství brněnského výstaviště. Na veletrzích se představí 750 firem z 21 zemí, což je o 42 více než vloni. Výstavní plocha narostla o 17 procent na 64.000 metrů čtverečních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK