Ceny ropy se ustálily u 100 a 101 dolarů za barel

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (ČTK) - Ceny ropy se ustálily kolem 100 a 101 dolarů za barel, a smazaly tak dopolední mírný zisk. Trh čeká na pravidelnou týdenní zprávu o vývoji zásob ze Spojených států. Předpokládá se, že ropné rezervy v USA za minulý týden vzrostly, ale zásoby produktů se snížily.

Severomořská ropa Brent v 16:00 SELČ zlevnila o 18 centů na 99,99 dolaru a americká lehká ropa klesla o osm centů na 100,90 dolaru za barel. Během dne se ale cena vyšplhala až na 102,05 dolaru u americké ropy a na 101,34 USD v případě Brentu. "Nejvýznamnějším trendem tohoto týdne je vzájemný vztah s dolarem," uvedl analytik společnosti Petromatrix.

Zrána se ceny ropy inspirovaly tříprocentním růstem cen amerických akcií. Poptávka se objevila díky navýšení kapitálu o čtyři miliardy dolarů v bance Lehman Brothers, což někteří považují za znamení, že krize úvěrů má po osmi měsících to nejhorší za sebou.

Další zisky dolaru by mohly cenu ropy ještě snížit. Na rekordních 111,80 dolaru za barel se cena vyšplhala minulý měsíc.

U ropných zásob se v USA očekává nárůst o 2,6 milionu barelů. Benzin by ale mohl klesnout třetí týden za sebou, a to o dva miliony barelů, a ropné produkty se zřejmě snížily o 1,6 milionu barelů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK