Antimonopolní úřad v USA schválil převzetí banky Bear Stearns

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. dubna (ČTK) - Antimonopolní orgány ve Spojených státech schválily navrhované převzetí investiční banky Bear Stearns, která se v březnu ocitla na pokraji bankrotu. Jejím novým majitelem by se měla stát banka JPMorgan Chase & Co, jež za Bear Stearns nabízí více než miliardu dolarů v akciích.

JPMorgan hraje v tomto případě roli zachránce, protože bez okamžité pomoci by se Bear Stearns nevyhnula bankrotu. Plán převzetí schválila Federální komise pro obchod, která spolu s ministerstvem spravedlnosti v USA plní roli antimonopolního úřadu.

Záchranu Bear Stearns vyjednala centrální banka (Fed), kterou Bear Stearns 13. března informovala, že stojí na pokraji bankrotu. Fed pak začal hledat způsoby, jak zabránit chaosu v bankovním sektoru, který by se podle šéfa Fedu Bena Bernankeho téměř jistě dostavil.

Poměr výměny akcií, který JPMorgan původně nabízela, ocenil jednu akcii Bear Stearns asi na dva dolary. Vzhledem k odporu akcionářů Bear Stearns však byla JPMorgan nucena nabídku výrazně zvýšit, takže nyní nabízí zhruba deset dolarů za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK