Wall Street klesl; Bernanke kývl na možnost recese

03.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie ve středu klesly poté, co prezident centrální banky (Fed) Ben Bernanke řekl, že recese je možná. To vyvolalo vybírání zisků...

...den po největším vzestupu trhu za dva týdny.

General Electric <GE.N> a IBM <IBM.N>, jež jsou citlivé na ekonomický výhled, patřily mezi nejtěžší závaží hlavních indexů. Průmyslový konglomerát GE klesl o 1,1 procenta, dodavatel počítačových technologií IBM odepsal 1,4 procenta.

V předchozí seanci trh vyskočil o 3 procenta díky optimismu investorů, že bankovní sektor má to nejhorší už za sebou.

Bernanke před kongresovým výborem poprvé připustil, že by americká ekonomika mohla sklouznout do recese. Uvedl však, že růst by měl během roku nabrat tempo s tím, jak se projeví dopady snižování úrokových sazeb a dalších záchranných kroků.

"Bernankeho vyjádření o ekonomice bylo možná trochu pesimističtější, než někteří investoři čekali. Ne, že by to bylo překvapení, ale on řekl, že recese je možná, a to podle mne připravilo půdu," řekl Fred Dickson, tržní stratég u firmy D.A. Davidson & Co.

Obavy trhu během seance přiživoval také skok cen ropy <CLc1> o 3,8 procenta po zprávě o prudkém poklesu zásob benzinu ve Spojených státech. Exxon Mobil <XOM.N> získal 1,7 procenta.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> ubral 0,38 procenta na 12.605,83 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> odepsal 0,19 procenta na 1367,53 bodu. Technologický Nasdaq Composite Index <.IXIC> oslabil o 0,06 procenta na 2361,40 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK