Dolar těží ze silnějších ekonomických údajů z USA

03.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar ve čtvrtek všeobecně rostl a vystoupal na třítýdenní maximum vůči jenu. Poslední várka překvapivě silných údajů ze Spojených států...

...naznačila, že tamní úrokové sazby možná nebude třeba srazit tolik, jak se čekalo.

Optimistickou náladu ve středu krátce zchladil prezident americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke, když řekl, že ekonomika Spojených států by v prvním pololetí mohla sklouznout do recese [ID:nSCH248862].

Ale navzdory Bernankeho výrokům nyní trhy započítávají již jen 10procentní pravděpodobnost snížení úrokových sazeb Fedu na příštím zasedání o půl procentního bodu, zatímco ještě v pátek činila šance na tento krok 62 procent.

Dolar také nadále nakupují investoři, kteří ruší své pozice v ropě, zlatě a dalších komoditách.

"Bernanke nebyl ohledně ekonomiky ani trochu optimistou... ale ve skutečnosti nenabídl nic pesimističtějšího, než trh už čekal," řekl Geoffrey Yu, měnový stratég z UBS v Curychu.

"Zhoršování ekonomických dat trochu polevilo, pořád klesají, ale nehroutí se... Na silný dolar má celkem vliv také výprodej komodit, když fondy likvidují své pozice."

Euro v 10:35 sláblo o 0,4 procenta na 1,5626 dolaru <EUR=>, a stále se tak vzdalovalo od březnového rekordu nad 1,59 dolaru.

Dolar rostl o 0,6 procenta na 102,75 jenu <JPY=> a stejnou měrou sílil také vůči švýcarské měně na 1,0138 franku <CHF=>.

Nejmenovaný dealer u japonské banky řekl, že hráči na trhu dost možná slyší jen na to, co odpovídá jejich čerstvě nabyté pozitivní náladě, například že Bernanke očekává oživení americké ekonomiky již ve druhé polovině roku.

Dolar současně těžil z nadějí, že finanční trhy už mají nejhorší z kreditní krize za sebou.

Trh nyní čeká na ukazatel aktivity ve službách od amerického Institutu řízení zásob, jenž vyjde v 16:00 SELČ. Jeho dílčí index zaměstnanosti se může spolu s daty o počtu prvních žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve 14:30 stát posledním signálem, jak dopadne klíčová páteční zpráva o tvorbě pracovních míst.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK