Koruna dopoledne lehce posílila

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Česká měna se dopoledne pohybovala kolem středečních hodnot, informace o zajišťovacích nákupech energetické společnosti ČEZ se na jejím kurzu neprojevily. Před 11:00 mírně zpevnila na 25,06 Kč/EUR a 16,06 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Na výrazném posilování koruny od poloviny loňského roku se podle dnešního deníku E15 podílela společnost ČEZ, která kvůli zajištění svých budoucích obchodů nakoupila českou měnu za více než tři miliardy eur. "Dá se předpokládat, že informaci o zajišťování by ČEZ nevypustil, pokud by chtěl v těchto operacích dál pokračovat. Transakce pravděpodobně už proběhly, což výhledově nahrává oslabení koruny," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dolar vůči euru přes dílčí výkyvy zůstává beze směru mírně nad 1,56 USD/EUR. Středeční vystoupení šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho v Kongresu kurz příliš neovlivnilo. V USA budou dnes zveřejněny jen středně důležité statistiky, například počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti. "Pokud tato data výrazně nepřekvapí, měl by si dolar bez velkého pohybu počkat na páteční počet pracovních míst v USA," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK