Ceny ropy po středečním prudkém růstu klesaly

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes zamířily dolů. Investoři prodávali ropu, protože chtěli vydělat na jejím středečním růstu o více než tři procenta a kvůli údajům o poptávce.

V 16:16 SELČ cena lehké americké ropy klesla o 84 centů, tedy 0,8 procenta, na 103,99 dolaru za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zlevnila o 1,06 dolaru, čili 1,02 procenta, na 102,69 dolaru za barel.

Středeční zpráva o týdenním vývoji zásob v USA ukázala, že zásoby ropy se minulý týden zvýšily o 7,4 milionu barelů. Zásoby benzinu však klesly o 4,5 milionu barelů. Poptávka po ropě v USA za prvních 13 týdnů letošního roku klesla v průměru o 479.000 barelů denně. Podle analytiků slabší poptávka ukazuje, že zásoby ropy jsou dostatečné, aby uspokojily poptávku v zemi.

Podle analytiků by ropa nyní mohla sledovat vývoj dolaru. Ten dnes posiloval vůči euru, protože investoři přehodnotili očekávání poklesu úrokových sazeb ve Spojených státech. Později dolar část zisků smazal kvůli zprávě, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti vzrostl nejvíce od září 2005, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK