Americké akcie vzrostly díky prohlášení šéfa Fedu

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek vzrostly díky slovům šéfa centrální banky Fedu. Ben Bernanke v Kongresu prohlásil, že Fed většinu z 29 miliard dolarů, které poskytl na finanční záchranu banky Bearn Stearns, získá zpět, ne-li celou sumu. Investoři na Wall Street byli přesto opatrní před dnešní zprávou o březnovém vývoji na trhu práce.

Index Dow Jones vzrostl o 20,20 bodu na 12.626,03 bodu, tedy o 0,16 procenta. DJI je nyní o 7,6 procenta vyšší proti 10. březnu, kdy byl nejníže od října 2006. Index Nasdaq Composite se za čtvrtek zvýšil o 0,08 procenta na 2363,30 bodu, když si 1,9 bodu připsal.

Bernanke v Kongresu obhajoval rozhodnutí centrální banky pomoci bance JPMorgan Chase & Co. při koupi problémové Bear Stearns. Bernankeho slova uklidnila investory, kteří doufají, že se na úvěrové trhy vrací poptávka.

Trhy zklidnil i generální ředitel banky Merrill Lynch & Co. John Thain. Manažer řekl japonskému finančnímu deníku The Nikkei, že má Merrill Lynch dostatek hotovosti a že nebude potřebovat dodatečné financování, napsala agentura AP.

Kurz eura za čtvrtek klesl o 0,1 procenta na 1,5665 USD a dolar vůči jenu posílil na 102,35 JPY, také o desetinu procenta. Na jednotnou evropskou měnu dolehla zpráva o tom, že maloobchodní tržby v eurozóně překvapivě klesly. Pro euro bylo nepříznivé i zjištění, že jedna z německých bank potřebuje injekci 9,4 miliardy eur na krytí ztrát z rizikových investic, dodává agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK