Japonské akcie klesly kvůli vybírání zisků

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. dubna (ČTK) - Japonské akcie v pátek oslabily kvůli vybírání zisků, které investorům přinesl třídenní růst trhu. Automobilky se navíc dostaly pod tlak poté, co některé makléřské společnosti zhoršily hodnocení tohoto sektoru. Hlavní tokijský index Nikkei 225 se snížil o 0,72 procenta na 13.293,22 bodu.

Největší japonská automobilka Toyota Motor oslabila o 3,3 procenta a konkurent Honda Motor dokonce o 5,2 procenta. Makléřská společnost Nomura Securities zhoršila hodnocení japonského automobilového sektoru kvůli slabé poptávce ve Spojených státech, stoupajícím nákladům na suroviny a slabému kurzu dolaru vůči japonskému jenu.

Pozornost investorů se soustředila na dnešní zprávu o březnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Analytici předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc přišla o 60.000 pracovních míst.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči japonskému jenu, protože důvěra investorů v návrat stability na finanční trhy kompenzovala obavy ohledně stavu ekonomiky Spojených států. Kolem 7:00 SELČ dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 102,60 JPY. Vůči euru zůstal jeho kurz bez větších změn na 1,5660 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK