Koruna posílila na 24,96 Kč/EUR a 15,89 Kč/USD

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne navázala na své čtvrteční zpevňování, záznam z posledního jednání bankovní rady České národní banky její kurz neovlivnil. Před 11:00 koruna mírně posílila na 24,96 Kč/EUR, k dolaru výrazněji na 15,89 Kč/USD do blízkosti rekordních hodnot. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle dnes zveřejněného zápisu z jednání bankovní rady minulý týden jako jediný pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasoval viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Zbylých šest bankéřů podpořilo základní sazbu beze změny na 3,75 procenta. "(Záznam) popsal dilema, kterému centrální banka v současné době čelí. Rizika pro inflaci jsou na obou stranách a domácí i zahraniční ekonomiky jsou zdrojem nejistoty," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dolar dopoledne oslabil vůči euru až pod 1,57 USD/EUR. V USA dnes budou zveřejněny údaje o vývoji nezaměstnanosti za březen. Odhady podle Vlka nejsou jednoznačné, převažuje v nich ale pesimismus. "Počet pracovních míst mimo zemědělství by podle očekávání měl klesnout o 50.000," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK