VERZE 2-Registrace nových aut a LUV v Q1 stouply o 12,4 pct

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti,...

...citáty)

PRAHA, 4.dubna (Reuters) – Prodej nových automobilů v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 12,4 procenta, a podpořil tak celoroční předpověď více než 10procentního růstu trhu, uvedl v pátek Svaz dovozců automobilů (SDA).

SDA oznámil, že počet poprvé registrovaných nových osobních aut a lehkých užitkových vozů (LUV) na českém trhu dosáhl za první tři měsíce 48.234 kusů.

Registrace osobních aut meziročně stouply o 9,7 procenta na 33.026 vozů. V kategorii LUV, zahrnující malé dodávky a upravené, daňově zvýhodněné osobní vozy pro podnikatele, vyskočil počet registrovaných vozů o 18,6 procenta na 15.208.

Na špici žebříčku nejoblíbenějších značek se stále drží Škoda Auto <VOWG.DE>, jejíž tržní podíl ale poprvé v historii klesl pod hranici 30 procent na 29,6 procenta, uvedl na tiskové konferenci tajemník svazu Pavel Tunkl.

Podle svazu stojí za ztrátami tržního podílu Škody její zaměření na zahraniční trhy.

"Škoda má velký odbyt v zahraničí a domácí trh pro ni není asi top trhem... Kdyby chtěla, má páky na to, aby zvýšila svůj tržní podíl," řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. "Ale pokud se domácí producent pohybuje na 30 procentech, tak je úspěšný."

V kategorii osobních vozů se podíl škodovek snížil na 31,8 procenta ze 38,5 procenta před rokem. Škoda je nejprodávanější i mezi LUV, kde její tržní podíl naopak mírně stoupl na 25,1 procenta ze 22,3 procenta ve stejném období loni.

Na dalších místech mezi osobními vozy jsou Ford <F.N> s podílem 6,4 procenta, Volkswagen má 6,1 procenta, Renault <RENA.PA> drží 5,9 procenta a Hyundai <005380.KS> 5,5 procenta.

Svaz dovozců očekává, že za celý letošní rok prodeje nových vozů za obě kategorie dohromady – osobní auta i LUV - porostou o 11 procent, a zpřesnil tak dřívější předpověď dvouciferného meziročního růstu.

"Pokud bude vývoj tak, jak je, předpokládáme, že vozidla do 3,5 tuny na dvouciferném růstu zůstanou," řekl Tunkl s tím, že pomalejší tempo růstu kategorie osobních aut dohání prodeje LUV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK