Evropské akcie rostou před nezaměstnaností v USA

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek rostly, když UBS <UBSN.VX> těžila z tlaku investorů na její rozdělení. Nálada však byla opatrná, trh čeká na zprávu...

...z amerického trhu práce, jež by měla ukázat oslabení tamní ekonomiky.

British Energy <BGY.L> vyskočila o 7 procent díky zprávě z médií, že EDF <EDF.PA> plánuje její převzetí, a stala se tak nejsilněji rostoucím titulem v Evropě.

Ve 13:35 rostl panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> o 0,38 procenta na 1317,14 bodu.

UBS stoupala o 4,6 procenta. Její akcie již na začátku týdne prudce vzrostly, když investory potěšil podle nich upřímný pokus švýcarské banky udělat si pořádek v účetnictví, jenž se projevil dalším velkým odpisem aktiv spojených s hypotékami.

Čerstvý vzestup způsobily zprávy, že bývalý šéf Luqman Arnold žádá změnu způsobu vedení a struktury banky.

Situace v bankovním sektoru byla smíšená. BNP Paribas <BNPP.PA>, Barclays <BARC.L> a UniCredit <CRDI.MI> rostly o 0,9 až 2 procenta, zatímco Lloyds TSB <LLOY.L> klesala o 2,2 procenta a HSBC <HSBA.L> ubírala 0,3 procenta.

Pozornost trhu se soustředí na data o nezaměstnanosti ve Spojených státech, jež vyjdou ve 14:30 SELČ. Trh odhaduje, že v březnu ubylo v nezemědělském sektoru 60.000 pracovních míst a celková míra nezaměstnanosti stoupla na 5,0 procenta.

Někteří analytici vyzývali k obezřetnosti.

"Finanční krize jsou trochu jako války - dlouhá období, kdy se nic moc neděje, střídají krátké periody intenzivní činnosti. V každém případě je důležité neplést si klidnější období s ukončením nepřátelských aktivit," uvedla BNP Paribas.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK