Hamé a Nordic Partners oficiálně potvrdily fúzi

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 4. dubna (ČTK) - Největší tuzemská konzervárenská společnost Hamé a islandská skupina Nordic Partners dnes oficiálně potvrdily avizovanou fúzi obou firem. Tu už minulý týden schválil antimonopolní úřad. Islanďané ve firmě ponechají současné vedení, Hamé tak i nadále povede současný ředitel Martin Jagoš. Výši transakce ani podíl, který islandská společnost v Hamé získala, nebyly zveřejněny.

"Jsme si vědomi historie Hamé. Naším záměrem je společnost dále rozvíjet a expandovat na dalších trzích," řekl novinářům Gunnar Leo Gunnarsson, předseda představenstva Nordic Partners. "Máme naprostou důvěru ve vedení Hamé a pana Jagoše, který bude řídit společnost i nadále," dodal Gunnarson.

"Měli jsme i vyšší nabídky, Nordic Partners ale dostali přednost, protože jejich nabídka byla komplexní. Ze skupiny zájemců nám nabídli nejlepší podmínky," vysvětlil předseda představenstva Hamé Leoš Novotný, proč si pro fúzi vybrali právě islandské partnery.

Nordic Partners nebude zasahovat do plánu Hamé pro rok 2008. "Začneme se účastnit až přípravy plánu pro rok 2009," uvedl Gunnarsson. Sdělil, že Nordic Partners v současné době neuvažuje o změnách v zaměstnanecké struktuře Hamé ani o přesunu či uzavření některých výroben.

Nordic má v současnosti potravinářské podniky v Litvě, Lotyšsku a Polsku. Skupina po začlenění Hamé vyprodukuje zhruba 170.000 tun potravinářských výrobků a více než 100 milionů litrů nápojů. Konsolidované tržby jsou pak odhadovány na částku přes 400 milionů eur (kolem deseti miliard korun). Tržby Hamé z toho budou tvořit skoro polovinu.

Na českém trhu s konzervárenskými výrobky je okolo pěti velkých výrobců. Přibližně 80 procent trhu připadá na Hamé, zbytek vyrobí členové Zájmového sdružení právnických osob konzervárensko-lihovarského průmyslu. Do něj patří například podniky Alibona Litovel nebo Efko Veselí nad Lužnicí. Zanedbatelný podíl připadá na regionální podniky, které vyrábějí speciální výrobky.

Ředitel sdružení Pavel Podroužek ČTK řekl, že zatímco do konce 80. let se objem zpracovaných surovin pohyboval ve stovkách tisíc tun, v současnosti jsou to jen desítky tun. Na rozdíl od minulosti se dnes také většina surovin dováží. Významná je v tuzemsku pouze produkce jablek a višní.

Členové konzervárensko-lihovarského sdružení až na výjimky vyrábějí jen konzervy na rostlinném základu. Produkci masových konzerv a paštik se v České republice věnuje prakticky jen firma Hamé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK