Americké akcie po zprávě o vývoji na trhu práce vzrostly

05.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Akcie amerických korporací na Wall Street ukázaly jistou stabilitu. Většina titulů burzy vzrostla, přestože na trhu práce ubylo za poslední měsíc nejvíce míst za pět let. Ekonomika sice ztratila za březen 80.000 pracovních příležitostí, ale hlavní americké akciové indexy uzavřely první čtyři dny nového čtvrtletí se zisky.

Index Dow Jones se přesto za dnešek nakonec snížil o 16,61 bodu na 12.609,42 bodu, a přišel tak o 0,13 procenta. Jeho pokles v závěru dne způsobila částečně emise General Motors.

Index Nasdaq Composite ale za dnešek stoupl o třetinu procenta, když posílil o 7,68 bodu na 2370,98 bodu. Nasdaq tak uzavřel nejlepší týden od srpna 2006.

Statistiky z trhu práce jen ujistily některé investory v tom, že se ekonomika obecně zpomaluje. Pouze někteří nervózní investoři se uchýlili k vládním obligacím. Ztráty míst se sice považují za známku hospodářského poklesu, trhy ale takový výsledek obecně očekávaly.

Na širším akciovém trhu akcie obecně rostly a stoupající tituly měly početní převahu nad klesajícími v poměru tři ku dvěma. Trhem prošlo 1,24 miliardy akcií podobně jako ve čtvrtek, napsala agentura AP.

Dolar ale po zprávě o nezaměstnanosti ztrácel, protože místa v ekonomice ubyla třetí měsíc za sebou. Většinu ztrát přesto dolar v závěru dne smazal, protože data nakonec pro trh velkým překvapením nebyla. "Většina z toho negativního pro dolar a americkou ekonomiku je už v kurzech zahrnuta," uvedl jeden z obchodníků.

Kurz eura se v závěru dne zvýšil o 0,3 procenta na 1,5728 USD, i když po zprávě o nezaměstnanosti v jednu chvíli vzrostl až na 1,5774 USD. Dolar vůči japonskému jenu klesl za dnešek o 0,7 procenta na 101,58 JPY.

Za celý týden ale dolar k jenu vzrostl o tři procenta, což byl jeho nejvyšší týdenní zisk od roku 2004. Dolarový index za celý týden stoupl o polovinu procenta, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK