Potíže s počítači vedly na Heathrow k dalším zpožděním letů

05.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. dubna (ČTK) - Počítačový problém při odbavování zavazadel byl dnes příčinou dalšího zpoždění letů na novém pátém terminálu londýnského letiště Heathrow. Společnost BAA, jež letiště provozuje, s omluvou přiznala, že příčina potíží je na její straně. Terminál používá jen společnost British Airways (BA).

Operátor letiště uvedl, že jeho personál příčinu objevil a že se bude snažit situaci řešit bez dalších zpoždění. British Airways pak dnes oznámila, že zrušila 12 letů na krátkých trasách. Zpoždění některých spojů byla až tříhodinová.

Nový terminál se dostal do vážných potíží již v první den provozu minulý týden. V dalších dnech musela BA zrušit stovky letů, v terminálu se hromadily tisíce zavazadel, protože letadla letěla bez nich, a mnoho rozhněvaných cestujících muselo v letištní hale kvůli zpožděným letům přespat.

Nové problémy se zavazadly jsou pro British Airways hořkým soustem; firma si kvůli nim prožila jeden z nejhorších týdnů vůbec. Podle analytiků by potíže mohly leteckou společnost stát zhruba 16 milionů liber (přes půl miliardy Kč).

Operátor terminálu BAA ve svém prohlášení uvádí, že zodpovědnost za potíže je zcela na jeho straně a že se všem cestujícím i letecké společnosti omlouvá. Počítače způsobily, že se na terminálu muselo se zavazadly manipulovat ručně, což stálo mnohem více času, napsala agentura AP.

Terminál, jehož výstavba stála 4,3 miliardy liber, byl otevřen minulý týden ve čtvrtek. V prostoru o velikosti 50 fotbalových hřišť však brzy nastal chaos, který způsobil hlavně výpadek zavazadlového systému. Personál musel řešit také problémy s parkováním a bezpečností i spojení s terminálem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK