Microsoft dal Yahoo tři týdny na odpověď k nabídce převzetí

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 6. dubna (ČTK) - Softwarový gigant Microsoft Corp. dal ředitelům firmy Yahoo tři týdny na to, aby odpověděli na jeho nabídku, že firmu koupí za 41 miliard dolarů (654 miliard Kč). Microsoft oznámil, že se obrátí přímo na akcionáře společnosti, pokud její vedení na nabídku neodpoví do 26. dubna. Pod dopisem je podepsaný Steve Ballmer, generální ředitel Microsoftu.

Nabídka na převzetí Yahoo vznikla v lednu a Microsoft ji oznámil 1. února. V té době Microsoft nabízel 44,6 miliardy dolarů, tedy 62 procent nad tržní hodnotou Yahoo. Vedení společnosti ji ale zamítlo s tím, že návrh Yahoo podhodnocuje. Při páteční závěrečné ceně akcií Yahoo z burzy je nyní nabídka přibližně na 41 miliardách dolarů.

Yahoo od té doby zkoušela vytvořit aliance s internetovými společnostmi Google, MySpace.com z mediální skupiny News Corp a s AOL ze skupiny Time Warner. Alternativa k nabídce od Microsoftu ale na těchto jednáních nevznikla.

Ballmer se o těchto snahách v dopise zmínil a ptá se, proč lidé z Yahoo nejednají přímo s Microsoftem. Připomněl také, že se celkové ekonomické podmínky a situace na finančních trzích mezitím zhoršily.

Yahoo i Microsoft za únor ztratily v internetovém vyhledávání podíl kolem jednoho procenta, vyplývá z posledních údajů průzkumové agentury comScore. Yahoo měla za únor podíl 21,6 procenta a Microsoft 9,6 procenta. Podíl Googlu ale stoupl o necelý procentní bod na 59,2 procenta.

Během týdnů bránění se Yahoo přišla například s interním projektem, podle nějž chce v následujících třech letech zvýšit tržby o více než 70 procent. Yahoo také odložila řádnou valnou hromadu, nový termín ale ještě nestanovila, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK