Za 15 let burza zobchodovala akcie za 5,5 bilionu korun

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Za 15 let obchodování na Burze cenných papírů Praha změnily majitele akcie v celkové hodnotě 5,5 bilionu korun. Byl to zhruba pětinásobek očekávaného příjmu státního rozpočtu České republiky v letošním roce. Historicky nejúspěšnějším dnem bylo 19. září 2005, kdy objem obchodů činil takřka 14,5 miliardy korun. Výsledky ČTK poskytla burza, která zahájila obchodování 6. dubna 1993.

Velmi bouřlivě se měnil počet obchodovaných emisí. Při startu si musela burza vystačit s jedinou akcií, kterou doplnily čtyři emise dluhopisů a dvojice podílových listů. Po druhé vlně kuponové privatizace již bylo na burze přes 1700 akciových titulů. Většina z těchto emisí však z burzy velmi brzy zmizela, protože se téměř neobchodovala.

Ředitel burzy Petr Koblic, který šéfuje burze téměř čtyři roky, na 90. léta se stovkami akcií vzpomínal. "Tyto časy relativní hojnosti na straně nabídky však nebyly doprovázeny dostatečným zájmen na straně poptávky - obchodování bylo ve srovnání s posledními lety opravdu velmi vlažné. Z toho jasně vyplývá, že se kvalita trhu neměří podle množství nabízených titulů, ale zejména podle likvidity, a v té je pražská burza špičkou v regionu," uvedl.

Nyní se obchoduje 33 akcií. Patří k nim akcie energetické skupiny ČEZ, bank Komerční a Erste, petrochemické skupiny Unipetrol, operátora Telefónica O2 nebo farmaceutické společnosti Zentiva. Na burze jsou také dluhopisy, investiční certifikáty a takzvané derivátové produkty.

Jen o rok kratší než samotné obchodování je historie cenového barometru, kterým je na burzách akciový index. Pražská burza ten svůj nazvaný nejdříve PX 50 a nyní jen PX zavedla 6. dubna 1994 na výchozí hodnotě 1000 bodů. Index zpočátku spíše klesal až po nejnižší hodnotu 316 bodů z října 1998, v posledních letech pak naopak většinou rostl až na 1936,1 bodu na podzim loni. Poslední hodnotou indexu bylo 1565,5 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK