Gartner: Rozpočet firem za IT letos ve světě vzroste o 3,3 pct

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stamford (USA) 6. dubna (ČTK) - I přes obavy z hospodářské recese ve Spojených státech se rozpočtové plány podniků pro vyspělé technologie nemění. Podniky v plánech výdajů na IT letos nadále počítají s růstem o 3,3 procenta, přestože se manažeři ve svých odpovědích liší. Vyplývá to z posledního průzkumu analytické skupiny Gartner.

Plány manažerů drží krok s tempem posledních let, kdy se firemní výdaje na informační technologie zvyšovaly v průměru o 2,4 procenta za rok. Ve Spojených státech se ale růst zmírňuje. Každý čtvrtý IT ředitel v USA naznačil, že se v prvním čtvrtletí jeho rozpočet na technologie snížil. Ředitelé dodávají, že změny plánů souvisí spíše s celkovou snahou firmy šetřit než se změnou struktury výdajů.

Se změnami ve výdajových IT plánech nepočítá 62 procent dotázaných ředitelů pro informační technologie. Pokles rozpočtu na IT naznačilo 23 procent manažerů, ale průměrné úspory v plánech byly jen desetiprocentní. O utrácení nad nynější plán uvažuje 15 procent respondentů, chtějí zvýšit výdaje proti plánu o 15 procent.

V samotných Spojených státech počítají podniky s tím, že jejich výdaje na informační technologie v tomto roce vzrostou o 2,3 procenta. Američtí manažeři ale v předchozí anketě počítali s nárůstem o 3,1 procenta.

V Evropě se letos podle Gartneru počítá se zvýšením výdajů na IT o 3,86 procenta. Vyšší nárůst, téměř o šest procent, vyplynul z průzkumu v Asii a Tichomoří.

Gartner zjišťoval údaje mezi 1011 podnikovými řediteli pro informační technologie mezi polovinou února a polovinou března. Výsledky pak srovnal se závěry podobného průzkumu z loňského prosince. Anketa byla celosvětová a věnovala se zejména obavám z nepříznivého makroekonomického vývoje a jejich dopadu na firemní IT rozpočty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK