Maďarští železničáři zahájí o půlnoci stávku

06.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Maďarské železnice dnes v podvečer Českým drahám oznámily, že o půlnoci vypukne na maďarském území časově neomezená stávka železničářů. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala. Podle něj je těžké v tento okamžik odhadnout, jak bude stávka dlouhá. Maďarští železničáři stávkovali již v únoru.

"Vnitrostátních spojů v České republice se protest maďarských železničářů nijak nedotkne, České dráhy připravily operativně náhradní řešení pomocí dalších lokomotiv a souprav, mezinárodní vlaky by tak neměly být kvůli stávce ani opožděny," uvedl Kubala.

Od dnešní půlnoci až do odvolání budou všechny vlaky, které z Česka směřují do Maďarska a opačným směrem, končit na slovensko-maďarských hranicích. Dále do Maďarska podle dnešních informací MÁV žádné spoje nepojedou.

Maďarští železničáři stávkovali opakovaně v únoru, aby vytvořili tlak na státní železniční společnost MÁV, se kterou odboráři jednají o mzdách.

Odboráři požadují zvýšení základní mzdy o deset procent se zpětnou platností od loňského července. Usiluje rovněž o to, aby bylo každému pracovníkovi na železnici vyplaceno 250.000 forintů (zhruba 24.000 Kč) z privatizačních příjmů z prodeje divize pro nákladní železniční dopravu MAV Cargo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK