Wall St zavřel bez velkých změn, strach o banky trvá

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v pátek zavřely bez větších změn, když neodbytné obavy z dalších ztrát bank a největší měsíční úbytek pracovních míst za pět...

...let zastínily dřívější optimistické názory, že úvěrová krize možná polevuje.

Technologický index Nasdaq nicméně posílil a díky nárůstu Googlu <GOOG.O> o 3,5 procenta uzavřel nejlepší týden od srpna roku 2006. Investoři se vrátili k nákupům akcií provozovatele internetového vyhledávače poté, co od začátku roku ztratily 32 procent.

Strach z dalších projevů slabosti u bank a makléřských firem nepolevoval. Bank of America <BAC.N> srazila odhad zisku makléřské společnosti Merrill Lynch & Co <MER.N>, zatímco JPMorgan Chase <JPM.N> snížila předpověď ročního zisku Bank of America, zejména kvůli očekávání dalších odpisů.

Bank of America klesla o 2,4 procenta, a stala se nejtěžším závažím indexu blue chips Dow Jones.

Elán investorů také zchladila vládní zpráva o tom, že v nezemědělském sektoru Spojených států v březnu třetí měsíc v řadě ubyla pracovní místa, a míra nezaměstnanosti vzrostla na nejvyšší úroveň za dvaapůl roku [ID:nMUL446680].

Data tak přinesla další důkazy, že zpomalení trhu s bydlením a úvěrová krize možná poslaly americkou ekonomiku do recese.

"Investoři vstřebávají fakt, že makroekonomické údaje potvrzují, čemu všichni věří, totiž že jsme v recesi. Panuje tu skutečný strach o firemní zisky," řekl Frederic Dickson, viceprezident a tržní stratég firmy D.A. Davidson & Co.

Index Dow Jones <.DJI> ubral 0,13 procenta na 12.609,42 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> přidal 0,08 procenta na 1370,40 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,32 procenta na 2370,98 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK