VERZE 2-Novartis koupí podíl Nestlé v Alconu za 39 mld USD

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti akvizice, komentáře...

...analytiků)

Novartis <NOVN.VX> koupí za 39 miliard dolarů od Nestlé <NESN.VX> její 77procentní podíl v americké firmě Alcon <ACL.N>, a posílí tak svou pozici na poli péče o zrak. Švýcarská farmaceutická společnost to oznámila v pondělí.

Novartis nejprve získá 25 procent akcií Alconu za 11 miliard dolarů a má opci na koupi zbývajících 52 procent v držení Nestlé za pevně stanovenou cenu 28 miliard dolarů, a to v období od ledna 2010 do července 2011.

Cena prvního balíku akcií Alconu je o 4 procenta nižší než zavírací hodnota z páteční seance.

Pokud by Novartis, evropská farmaceutická dvojka podle tržní kapitalizace, koupil i zbývající tranši, zaplatil by naopak o 22 procent více, než činila páteční zavírací cena.

Nestlé může tlačit na koupi druhé tranše, ale Novartis od ní bude moci odstoupit, pokud by došlo k materiální změně společnosti.

Transakce představuje "podle našeho názoru velmi vysokou cenu navzdory předpokládanému dvoucifernému růstu Alconu", uvedl analytik Andreas Theisen z WestLB.

Nestlé, největší potravinářská skupina na světě, uvedla, že akvizice se pozitivně projeví na jejím letošním zisku na akcii.

V 10:35 stoupala Nestlé o 2,5 procenta, zatímco Novartis klesal o 0,9 procenta.

"Alcon má jasně vyšší tržby a marže než Novartis. Struktura akvizice však může několik let ztěžovat snižování nákladů," řekla analytička Denise Andersonová z Landsbanki Kepler.

"Alcon navíc čelí jistým patentovým rizikům jako všechny farmaceutické firmy. Proto vidíme transakci jako převážně neutrální pro Novartis."

DOPLŇUJÍ SE

Novartis velmi usiluje o rozšíření činnosti mimo léky na předpis, kde se potýká s rostoucí konkurencí generických preparátů a potížemi trhu, směrem k netradičním oblastem, jako jsou vakcíny, péče o oči a generika.

Alcon, jenž vyrábí zdravotnické přístroje a léky pro oči spolu s produkty péče o kontaktní čočky, doplní vlastní divizi Novartisu pro konktaktní čočky Ciba Vision.

Alcon, světová jednička v péči o zrak s tržbami 5,6 miliardy dolarů, posílí tuto divizi Novartisu, jež za loňský rok vykázala obrat 2,5 miliardy dolarů.

Novartis uvedl, že bude akvizici prvního balíku akcií financovat ze svých rezerv hotovosti a vnějších krátkodobých úvěrů. Možnou koupi druhého balíku pak uhradí v hotovosti a z dalších půjček.

Transakce zjednoduší činnost Nestlé, jež dlouhodobě popisovala svůj podíl v Alconu jako finanční investici. Mluvčí Nestlé zároveň v pondělí uvedl, že nečeká rozhodnutí o prodeji podílu v kosmetické společnosti L'Oréal <OREP.PA> před rokem 2009.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK