Koruna je nepatrně silnější k euru, k dolaru oslabila

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Česká měna otevírá nový týden nepatrně silnější k euru a slabší k dolaru v porovnání s pátečním závěrem. V 10:35 SEČ byl kurz k euru o dva haléře silnější na 25,04 Kč/EUR a k dolaru koruna oslabila o čtyři haléře na 15,97 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka jsou mírné úvodní zisky v souladu s růstem všech měn v regionu, a "ten je v souladu s pozitivním vývojem na akciových trzích, kde si středoevropské měny, zdá se, dnes berou inspiraci."

Česká obchodní bilance za únor dopadla lépe, než trh v průměru očekával, zahraniční obchod skončil přebytkem 14,3 miliardy korun, což je meziročně o 1,4 miliardy korun více. "I to může mít na korunu příznivý vliv, ačkoli vzhledem k nevýrazné odchylce od konsensu ho nelze přeceňovat," uvedl Vlk.

Dolar se obchoduje silnější proti euru na 1,5690 USD/EUR. V březnu v USA zaniklo zhruba 80.000 pracovních příležitostí, což byl nejvyšší úbytek za pět let a další zhoršení proti únoru. Špatná čísla z amerického trhu práce dolar překvapivě podle Vlka nesrazila na slabší hodnoty.

Další velmi důležitou událostí bude podle něj úterní zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC (výbor Fedu pro operace na volném trhu). Ty mohou potvrdit silnější protiinflační postoj a neochotu dál výrazně snižovat úrokové sazby. "Vzhledem k tomu, že se dnes významná data nečekají, je pozornost upřena právě na úterek, a to může dolar podporovat," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK