Pecina potvrdil pokutu 12 milionů pro Linde Gas

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. dubna (ČTK) - Firma Linde Gas musí zaplatit pokutu 12 milionů korun za zneužití dominantního postavení. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina nevyhověl námitkám společnosti a potvrdil rozhodnutí svých podřízených, sdělil mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Linde se může obrátit na brněnský krajský soud, i tak ale musí sankci zaplatit.

Případ chybných smluv mezi dodavateli technických plynů a Linde Gas, tehdy ještě Linde Technoplyn, se táhne několik let. V minulosti se jím už zabýval právě i krajský soud. První verdikt úřadu o pokutě 12 milionů korun zrušil, protože objevil procesní chyby. ÚOHS pochybení napravil a koncem ledna udělil sankci ve stejné výši znovu.

Linde, který předloni utržil přes 4,7 miliardy korun, dostal pokutu za nestandardní požadavky na své odběratele. Smlouvami si zajišťoval, aby nenakupovali technický plyn od nikoho jiného. Navíc požadoval za zboží pro srovnatelné kategorie zákazníků bez objektivních důvodů rozdílné ceny. Za porušení této dohody mohli odběratelé dostat pokutu až 200.000 korun.

Takových smluv bylo přes 5500, a firma tím zcela zabránila rozvoji konkurence, míní ÚOHS. Koncovými odběrateli Linde byly převážně malé a střední firmy, které při úhradě vyšší ceny za plyn zdražovaly své služby pro koncové zákazníky. Podle ÚOHS se tento efekt projevil například ve stavebnictví.

Linde mohl zaplatit podstatně víc, přislíbil ale nápravu. V nových smlouvách již o výlučných dodávkách nehovoří a ze starých dohod ustanovení exkluzivity odstranil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK