Philip Morris ČR loni zvedl konsol.tržby o 3 pct

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Philip Morris ČR <TABKsp.PR> loni zvýšil tržby o 3,4 procenta na 10,37 miliardy korun, uvedl výrobce tabáku v pondělní zprávě pro pražskou...

...burzu.

Dcera tabákového koncernu Philip Morris International <PM.N>, jež se minulý měsíc vyčlenila ze skupiny Altria <MO.N> už koncem března oznámila konsolidovaný i nekonsolidovaný čistý zisk výrazně nad očekáváním analytiků [ID:nKOR768480].

Firma tak zastavila několikaletý pokles klíčových finančních ukazatelů, způsobený zejména oslabením na domácím trhu.

Kutnohorský výrobce v posledních letech ztrácel tržní pozici kvůli protikuřáckým opatřením a vyšším spotřebním daním, jež nutí spotřebitele, aby se přeorientovali na levnější značky s nižší marží či lacinější značky od jiných firem.

Nicméně v minulém roce zřejmě společnost těžila z vyššího exportu a také předzásobení na konci loňského roku před dalším daňovým nárůstem od 1.ledna, uvedli analytici. Toto předzásobení by ale mohlo mít negativní vliv na tržby v letošním roce.

Firma zveřejněné hospodářské výsledky nijak nekomentovala.

Philip Morris obvykle vyplácí na dividendách celý nekonsolidovaný zisk, tedy bez zahrnutí slovenské dceřiné firmy, jenž loni vyskočil o 47 procent na 2,42 miliardy korun. Analytici proto očekávají, že by dividenda mohla stoupnout na 883 korun ze 600 korun vyplacených za rok 2006.

Definitivně ale rozhodne řádná valná hromada 28.dubna.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK