Ceny ropy dál rostly a získaly téměř tři dolary na barel

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy navázaly na vzestup z konce minulého týdne a odpoledne získávaly téměř tři dolary na barel. Podpořila je vlna investic do komodit a akcií, vyvolaná očekáváním příznivého vývoje ve finančním sektoru. Růst vedl vzestup cen plynového oleje, produktu, který je cenovým měřítkem pro topný olej a naftu v Evropě.

Cena americké lehké ropy vzrostla před 16:30 SEČ o dva a tři čtvrtě dolaru na zhruba 109 dolarů za barel a navázala na páteční výstup o 2,40 USD. Severomořská ropa Brent posílila o 2,30 na 107,20 USD.

Cena plynového oleje dnes vzrostla na rekordní maximum 1005 dolarů za tunu. To na newyorském trhu NYMEX zvedlo cenu amerického topného oleje a zpětně přispělo k růstu cen ropy. Trh produktů ovlivnila finská rafinerská skupina Neste Oil, která uvedla, že kvůli požáru na novém zařízení pro výrobu nafty ztratí na ušlé produkci asi 40 milionů eur.

Komoditní trhy v poslední době oslabují obavy z nepříznivého ekonomického vývoje v USA. Dnes však obavy z dalších problémů ekonomik a globálních úvěrových trhů zmírnily dohady, podle nichž by skupina G7 na víkendové schůzce ve Washingtonu mohla dohodnout koordinované ozdravné kroky. Vedle komodit to dnes podpořilo i akciové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK