Česká měna celý den posilovala až pod 25 koruny za euro

07.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Začátek nového týdne byl pro českou měnu příznivý. Od počátku dne posilovala a před závěrem obchodování se vrátila pod hranici 25,00 Kč/EUR. Koruna zpevnila i k dolaru na 15,90 Kč/USD, tedy na dosah svého maxima. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Zhodnocování koruny bylo podle analytiků v souladu s vývojem v regionu, kde si největší zisky připsal maďarský forint. České měně pomáhal i pro trh překvapivě vysoký přebytek zahraničního obchodu a diskuse ohledně přijetí eura na Slovensku. "Z domácích faktorů podpořil českou korunu i únorový zahraniční obchod, který skončil v přebytku 14,3 miliardy korun, což překonalo očekávání trhu. Navíc byla opět zaznamenaná dvouciferná dynamika růstu exportů, což naznačuje, že česká ekonomika není prozatím výraznějším způsobem zasažena zpomalením ve světě," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Dolar dnes korigoval své zisky a oslabil mírně nad 1,5700 USD/EUR. Klíčovou úterní událostí bude podle Tomáše Vlka z Patria Finance zveřejnění zápisu z posledního jednání Federálního výboru pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který v rámci americké centrální banky Fed rozhoduje o nastavení sazeb. "Při rozhodování o nastavení sazeb byli dva zástupci výboru pro méně agresivní snižování sazeb a komentář předsedy Bernankeho naznačoval větší obavu z inflačních tlaků. Převažuje tedy u členů Fedu neochota k dalšímu významnému uvolnění měnové politiky? To je asi klíčová otázka pro zítřek (úterý)," naznačil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK