VERZE 2-ČEZ chce další odkup akcií, zdvojnásobí dividendu

07.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, citáty, kurs...

...akcií)

ČEZ <CEZPsp.PR> rozdělí více volné hotovosti mezi akcionáře formou dividendy a zpětného odkupu akcií, aby tak vylepšil kapitálovou strukturu při malém množství akvizičních příležitostí.

Elektrárenská firma v pondělní zprávě z jednání představenstva uvedla, že navrhne valné hromadě pokračování odkupu akcií započatého v loňském roce.

Státem ovládaný ČEZ současně předloží valné hromadě návrh na dividendy ve výši 40 korun na akcii proti 20 korunám na akcii vyplaceným ze zisku za rok 2006.

Návrh je v souladu s navýšenou dividendovou politikou, kterou ČEZ oznámil loni v prosinci, a sice vyplatit 50 až 60 procent čistého zisku očištěného o jednorázové vlivy.

Valná hromada schválila loni představenstvu zpětný odkup až 10 procent vlastních akcií a firma prozatím vykoupila na trhu podíl ve výši 9,4 procenta. ČEZ uvedl, že navrhne zrušení těchto akcií s výjimkou těch pro účastníky opčního programu.

Současně by představenstvo mělo získat prostor pro odkup dalších až 10 procent.

"Představenstvo považuje za vhodné otevřít prostor pro případnou další optimalizaci kapitálové struktury prostřednictvím druhého kola zpětného odkupu vlastních akcií," uvedl ČEZ.

ČEZ však nepředpokládá, že by pokračoval ve zpětném odkupu stejným tempem jako loni a počátkem letošního roku a hodlá postupovat podle situace na trzích a vývoje možných akvizic málo zadlužené společnosti.

"Stávající kapitálová struktura nadále skýtá více než dostatečný prostor pro pokračování expanzivní strategie společnosti," dodává zpráva.

Řádná valná hromada je na programu 21.května.

Akcie ČEZ zakončily pondělní obchodování na 1220 korunách, proti pátku silnější o 0,58 procenta, zatímco pražský index PX <.PX> si polepšil o 1,26 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK