UniCredit Bank v ČR nenabídne hypotéku, jež byla za krizí v USA

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - UniCredit Bank v Česku pozastavila přípravu nové hypotéky bez prokazování příjmů pro fyzické osoby. Tento druh hypotéky patřil ke spouštěcím mechanismům americké hypoteční krize. Český hypoteční trh má sice podle analytiků k podobné krizi daleko, ale situace v USA přispěla ke zpomalení růstu hypotečního trhu v tuzemsku. Na dnešním setkání s novináři to uvedl ředitel divize řízení segmentů a produktů retailového bankovnictví UniCredit Bank Jakub Dusílek.

UniCredit Bank také zvažuje regulaci prodeje hypoték přes zprostředkovatele, přes než prodává zhruba 40 procent hypoték. K podobnému kroku letos přistoupila Česká spořitelna. Zpřísňování podmínek na trhu hypoték není podle odborníků překvapivé. "Na jednu stranu banky bojují mezi sebou o tržní podíly, ale začíná být patrný trend, že již ne za každou cenu. V kontextu hypoteční krize v USA lze očekávat trend větší obezřetnosti hypotečních bank, zejména ohledně výšky hypoték oproti hodnotě nemovitosti a zpřísnění podmínek na bonitu žadatelů," citoval server www.penize.cz Milana Ročka z Asociace hypotečních makléřů.

Hypotéka bez prokazování příjmů, kterou v Česku poskytuje více bank, byla jednou z možností rozšíření nabídky pro klienty UniCredit Bank. UniCredit Bank, která loni měla zhruba tříprocentní podíl na celém 142miliardovém hypotečním trhu, obecně dopad americké hypoteční krize hodnotila jako neutrální. UniCredit Bank cílí zejména na zákazníky s čistým příjmem nad 25.000 korun, kde měla tržní podíl šestiprocentní.

Celý hypoteční trh by měl podle odhadů výrazně zpomalit z loňského meziročního rekordního růstu o více než 41 procent, měl by si ale uchovat dvouciferné tempo. UniCredit Bank plánuje letos zvýšit objem nově poskytovaných hypotečních úvěrů až o 30 procent. "Za první čtvrtletí banka nezaznamenala meziroční pokles projede nových hypoték," uvedl Dusílek s tím, že banka vykázala od ledna do března nové hypotéky za asi 1,5 miliardy korun. Například Hypoteční banka prodala hypotéky za zhruba osm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK