Akciové futures v USA klesají; tíží je Alcoa, AMD

08.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v úterý klesaly poté, co hliníkárna Alcoa <AA.N> vykázala zisk pod odhady trhu a výrobce čipů AMD <AMD...

...N> uvedl, že kvartální tržby nedosáhnou na očekávání Wall Street. Zprávy rozdmýchaly obavy o výhled firemních zisků.

Ve 14:05 ubíraly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> 5,2 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> klesaly o 9,5 bodu.

Skluz cen kovů bude zřejmě tížit důlní a další komoditní tituly, zatímco zpráva Advanced Micro Devices pravděpodobně postihne akcie technologických firem.

Zprávy firem AMD a Alcoa, první společnosti z báze indexu blue chips, jež vydává kvartální výsledky, zachmuřily trh. Vrásky investorům přidělával také pokles evropských a asijských burz.

"Technologiím trochu dochází dech," řekl Rick Meckler, prezident LibertyView Capital Management. "Firmy, od nichž se čekají slušné výsledky, jako jsou technologie, svými čísly přinášejí zklamání."

Akcie hliníkárny Alcoa kotované v Evropě ztrácely 4,6 procenta poté, co oznámila po závěru pondělní seance, že její zisk za první kvartál meziročně spadl o polovinu kvůli vyšším cenám energií a slabšímu dolaru.

AMD v Evropě padala o 8 procent. Výrobce počítačových čipů totiž uvedl, že sníží počet pracovních míst o 10 procent poté, co tržby za první čtvrtletí mezikvartálně klesly hlouběji, než se čekalo.

Podle posledního odhadu Reuters Estimates měly zisky firem z báze indexu Standard & Poor's 500 v prvním kvartále klesnout v průměru o 11,8 procenta. Minulý týden se čekalo jejich snížení jenom o 8,1 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK