MMF: Globální úvěrová krize se zhoršila

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. dubna (ČTK) - Globální úvěrová krize se za posledních šest měsíců zhoršila a začíná ohrožovat ekonomický růst. Finanční ztráty z hypoteční krize a problémů úvěrových trhů nyní dosahují téměř jednoho bilionu dolarů, uvedl Mezinárodní měnový fond v pololetní zprávě o globální finanční stabilitě.

"Finanční trhy zůstávají pod značným tlakem násobeným znepokojivým makroekonomickým prostředím a slabě kapitalizovanými institucemi," které se snaží zbavit se svých dluhů, uvedl fond. Odhadl, že k letošnímu březnu odpisy a ztráty bank představují 945 miliard dolarů, z toho 565 miliard jde na vrub hypotečního trhu a od něj odvozených cenných papírů.

Podle MMF se tak zvýšily hrozby pro globální finanční stabilitu a možnost, že problémy se přelijí ze západních trhů do zemí s mladými tržními ekonomikami. "Makroekonomická rizika, která se koncentrují v americké ekonomice, mají značný dopad na systémově důležité finanční instituce a mohou se přelít na globální trhy," uvedl fond.

V americké ekonomice mohou finanční problémy způsobit v nadcházejících několika čtvrtletích "podstatné zpomalení růstu produkce". Konkrétní předpovědi pro jednotlivé ekonomiky a regiony světa MMF představí v pololetní prognóze World Economic Outlook, která vyjde ve středu před víkendovým jarním zasedáním MMF a Světové banky ve Washingtonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK