Stanice Z1 získala vysílací licenci

08.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Nová digitální zpravodajsko-publicistická stanice Z1 získala od Rady pro rozhlasovou a televizní takzvanou kompenzační licenci pro vysílání. Řekl to místopředseda rady Jiří Šenkýř během neveřejného zasedání rady. Licence umožňuje Z1 celoplošně vysílat v budovaných sítích pro zemské digitální TV vysílání v ČR. Začít vysílat by chtěla nová stanice ještě před začátkem letošního léta.

"Nejraději bychom začali vysílat před létem. V tomto okamžiku to vidím na přelom května a června," řekl ČTK v reakci na krok rady člen představenstva společnosti První zpravodajská, která o licenci požádala, Martin Mrnka.

Z1 je jednou ze šesti nových digitálních stanic, které původně po rok a půl dlouhém výběrovém řízení vysílací rady získala v dubnu 2006 licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (označované jako DVB-T). Neúspěšní uchazeči včetně Novy a Primy se ale posléze obrátili k soudu a řadu soudních sporů.

Nárok na licenci nakonec šesti původním vítězům tendru zajistila až novela mediálních zákonů, která platí od začátku letošního roku. Kromě Z1 se to týká plnoformátové stanice Febio TV a TV Barrandov, hudebního Óčko, stanice pro mladé TV Pohoda a regionální RTA.

TV Barrandov již nedávno kompenzační licenci obdržela. Licenci pro celoplošné digitální zemské televizní vysílání získala od rady i společnost EBD, patřící do skupiny kolem Regionální televizní agentury (RTA).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK