Americké akcie v úterý klesly

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily. Za ztrátami trhu stála americká spořitelna Washington Mutual, která oznámila, že očekává velkou čtvrtletní ztrátu. Znovu tak obnovila obavy o zdraví finančního sektoru. Zápis z posledního jednání centrální banky USA (Fed) pak ukázal, že banka snížila na posledním zasedání v březnu základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu, protože se obávala, že krize na trhu bydlení a otřesy na finančních trzích by mohly vyvolat výrazný ekonomický pokles.

Index Dow Jones v úterý oslabil o 35,99 bodu, tedy 0,29 procenta, na 12.576,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o sedm bodů, tedy 0,51 procenta, na 1365,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 16,07 bodu, neboli 0,68 procenta, a uzavřel na 2348,76 bodu.

Washington Mutual svou zprávou stáhla dolů i další finanční společnosti, v čele s Bank of America a Citigroup, které nejvíce přispěly k propadu indexů Dow Jones i S&P. Další ranou byly slabší výhledy od výrobce čipů Advanced Micro Devices a výrobce polovodičového vybavení Novellus Systems, které přinesly obavy o další vývoj výdajů firem i spotřebitelů.

Dolar se po zveřejnění zápisu ze zasedání Fedu vydal dolů. Vůči koši měn a jenu si však držel mírný zisk, protože mezi investory rostou obavy, že ekonomický pokles ve Spojených státech by se mohl rozšířit do dalších zemí a přimět místní centrální banky ke snížení úroků. Tento názor podpořily údaje o prudkém poklesu cen domů v Británii, které zvýšily naději, že britská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání sníží úroky o půl procentního bodu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,5715 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,1 procenta na 102,50 JPY. Euro vůči jenu posílilo o 0,2 procenta na 161,11 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK