Wall St. klesl; WaMu stáhla banky, zápis Fedu tíží

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý oslabily poté, co firma Washington Mutual <WM.N> oznámila, že očekává velkou čtvrtletní ztrátu, a vzbudila tak...

...obavy o výsledky hospodaření finančního sektoru. Zápis z minulého jednání centrální banky (Fed) navíc umocnil strach z recese.

Washington Mutual, největší spořitelní a úvěrové sdružení ve Spojených státech, navíc srazila dividendu a obdržela kapitálovou infuzi v objemu 7 miliard dolarů [ID:nSCH854008], načež její akcie spadly o 10 procent. Mezi nejtěžší závaží indexů S&P i Dow Jones se tak zařadily Bank of America <BAC.N> a Citigroup <C.N>.

Slabost na Wall Street zanechala investory na pochybách, zda zotavení finančního sektoru, jež trvá od poloviny března, vydrží alespoň do příštího týdne, kdy vydají výsledky za první kvartál JPMorgan Chase <JPM.N>, Merrill Lynch <MER.N> a Citigroup.

Neradostné vyhlídky výrobce čipů Advanced Micro Devices <AMD.N> či producenta zařízení k polovodičům Novellus Systems <NVLS.O> mezitím vzbudily obavy o výdaje podniků i spotřebitelů.

Trh ještě prohloubil ztráty poté, co zápis z březnového zasedání bankovní rady Fedu ukázal, že centrální bankéři vidí možnost "dlouhotrvajícího a tvrdého ekonomického poklesu".

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,29 procenta na 12.576,44 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,51 procenta na 1365,54 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,68 procenta na 2348,76 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK