Tokijská burza slábne v obavách o ekonomiku USA

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Hlavní tokijský index Nikkei ve středu klesl o 1,05 procenta na týdenní minimum, když japonské exportéry zasáhly čerstvé obavy o americkou...

...ekonomiku a nižší investiční doporučení firmě Tokyu Land <8815.T> podnítilo výprodeje v realitním sektoru.

Trh tížily také finanční tituly včetně největší japonské banky Mitsubishi UFJ Financial <8306.T> poté, co největší americká spořitelní a úvěrová firma Washington Mutual <WM.N> předpověděla rozsáhlou čtvrtletní ztrátu [ID:nSCH854008], a prohloubila tak obavy z finanční krize.

"I když budete předpokládat, že finanční sektor má nejhorší za sebou, nejhorší doba pro ekonomiku a firemní zisky má teprve přijít," řekl Sojčiro Mondži, hlavní akciový stratég ze společnosti Daiwa SB Investments.

Index Nikkei <.N225> uzavřel na 13.111,89 bodu, nejnižší úrovni od 1.dubna. Stále se však drží 12 procent nad dvouapůlletým minimem z poloviny března.

Širší index TOPIX <.TOPX> klesl o 1,54 procenta na 1262,90 bodu, rovněž nejníž od 1.dubna.

"Investoři začínají být extrémně nervózní před výsledkovou sezonou amerických firem, která se naplno rozjíždí příští týden," řekl Zenširo Mizuno, šéf akciových obchodů ze společnosti Marusan Securities.

Slabý úterní výkon trhu na Wall Street zanechal investory na pochybách, zda zotavení ve finančním sektoru, jež trvá od poloviny března, vydrží alespoň do příštího týdne, kdy vydají výsledky za první kvartál JPMorgan Chase <JPM.N>, Merrill Lynch <MER.N> a Citigroup.

Nálada na trhu se ještě zhoršila a obavy z recese klíčového japonského exportního trhu prohloubily poté, co zápis z minulého měnového zasedání americké centrální banky (Fed) ukázal, že tvůrci měnové politiky vidí možnost "dlouhotrvajícího a tvrdého ekonomického poklesu".

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK