ČEZ se účastní tendru na výstavbu elektrárny v Turecku

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 9. dubna (ČTK) - Česká společnost ČEZ je jednou ze 22 firem, které vstoupily do tendru na výstavbu a provoz dvou terminálů na tureckém elektrárenském projektu v lokalitě Afšin Elbistan. Tyto firmy si zakoupily dokumentaci k soutěži, řekl dnes agentuře Reuters představitel turecké energetiky.

Podle tureckého činitele budou s ČEZ soupeřit například německá skupina RWE nebo japonská Mitsui. Projekt by mohl stát kolem pěti miliard dolarů (80 miliard korun).

Turecko připravovalo tendr na výstavbu elektrárny Afšin Elbistan již loni; jedinou nabídku do soutěže podala ČEZ, ani ta však nesplnila všechny podmínky tendru a Ankara soutěž zrušila. Turecká státní holdingová společnost nyní uvedla, že podmínky upravila podle požadavků investorů.

Lokality pro výstavby elektráren Afšin Elbistan C a Afšin Elbistan D se nacházejí na Elbistánské planině v nadmořské výšce 1200 metrů v pohoří Jihovýchodní Taurus ve východní Anatolii. V lokalitě již stojí čtyři hnědouhelné bloky o celkovém instalovaném výkonu 1355 megawattů, které využívají dodávky z nedalekého dolu.

ČEZ své zahraniční investice soustředí na střední Evropu a Balkán. S akvizicemi začala společnost v roce 2004 v Bulharsku, pokračovala v Rumunsku a Polsku, připravuje projekty výstavby nebo modernizace elektráren v Maďarsku, Republice srbské v Bosně a Hercegovině, Rusku a na Slovensku a účastní se soutěží na projekty v Kosovu a Makedonii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK