Ekonomika EU zpomalila růst na 2,5 procenta

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. dubna (ČTK) - Ekonomika Evropské unie zpomalila v loňském čtvrtém čtvrtletí meziroční růst na 2,5 procenta ze 2,9 procenta v předešlém čtvrtletí. Za celý loňský rok růst hrubého domácího produktu EU zvolnil na 2,9 procenta po růstu o 3,1 procenta v roce 2006. Vyplývá to z dnešních konečných údajů evropského statistického úřadu Eurostat, které byly mírně horší než dosavadní odhady. Údaje potvrdily, že premiantem v EU bylo na konci roku Slovensko, mezi nejdynamičtější členy ale patřila i Česká republika.

Země eurozóny celkově zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta ze 2,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Za celý loňský rok HDP zemí eura stoupl o 2,6 procenta po tempu 2,8 procenta v předešlém roce, potvrdil Eurostat.

Ze zemí EU rostlo na konci roku bezkonkurenčně nejrychleji Slovensko, které jako jediné v EU expandovalo dvouciferným tempem. Jeho ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila tempo růstu na 14,3 procenta, zatímco ve třetím čtvrtletí rostla o 9,4 procenta.

Růst české ekonomiky se podle posledních údajů mírně zrychlil na 6,6 procenta z předchozích 6,4 procenta. Rychleji než česká ekonomika rostly vedle Slovenska jen ekonomiky Lotyšska, Litvy, Polska a Bulharska a na stejné úrovni bylo Rumunsko.

Znepokojivé pro další vývoj je to, že růst v Německu, největší evropské ekonomice, prudce zpomalil na 1,8 procenta po tempu 2,5 procenta v předešlém čtvrtletí. Před Německo se tak dostala Francie, kde HDP vzrostl o 2,1 procenta.

Eurostat potvrdil, že EU rostla na konci roku stejným tempem jako USA, kde meziroční růst činil po přepočtu 2,5 procenta. Japonská ekonomika rostla meziročně o 1,8 procenta. Za celý rok 2007 však Evropa v dynamice další světové ekonomické mocnosti překonala, protože HDP USA rostl jen o 2,2 procenta a japonská ekonomika získala 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK