Dolar slábne po zápisu Fedu; trh čeká na ECB a G7

09.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar ve středu oslaboval, když investoři vstřebávali vyjádření členů bankovní rady federálního rezervního systému (Fed). Ti poukázali na...

...pokračující slabost americké ekonomiky, přestože inflační rizika trvají.

V 11:30 euro posilovalo o 0,2 procenta na 1,5725 dolaru <EUR=>, zatímco stejnou měrou oslabovalo k japonské měně, na 160,88 jenu <EURJPY=>.

Dolar ztrácel 0,3 procenta na 102,34 jenu <JPY=>.

Mírné zotavení dolaru vůči euru z minulého týdne vyprchalo a obchodníci poslali dolar níž poté, co zápis z minulého měnového zasedání Fedu ukázal, že někteří členové bankovní rady věří, že "nelze vyloučit dlouhotrvající a tvrdý ekonomický pokles".

Mdlý začátek obchodování na evropských burzách udržoval dolar pod tlakem s tím, jak pokračující obavy o stav americké ekonomiky a širšího světového hospodářství braly investorům chuť otevírat riskantnější pozice.

"Chuť riskovat je poněkud křehká vzhledem k zápisu z Fedu, který vyzněl trochu prorůstově," řekl Paul Robson, devizový stratég u firmy RBS Global Banking.

Analytici předpokládají, že pohyby na devizovém trhu budou ve středu omezené s tím, jak se investoři mají na pozoru před očekávaným snížením sazeb Bank of England. Trh spekuluje, zda sazby ve Velké Británii klesnou o 25, nebo 50 bazických bodů.

Churavějící libra se dotkla rekordního dna k euru s tím, jak pokles spotřebitelské důvěry ve Velké Británii podtrhl přibývající potíže tamní ekonomiky a podpořil názor, že Bank of England ve čtvrtek sníží úrokové sazby.

Euro kotovalo na 79,83 pence <EURGBP=>, téměř beze změny proti úternímu závěru poté, co předtím během seance vyšplhalo až na historické maximum 80 pencí.

Evropská centrální banka (ECB) má podle očekávání trhu ve čtvrtek ponechat hlavní sazbu na úrovni 4 procent. Pozornost investorů se tak obrací především k pátečnímu setkání představitelů sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa (G7).

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK