SOS: Obchodníci místo sýrů často prodávají náhražky

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Při nákupu sýrů by lidé měli být obezřetní. Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) zjistilo, že obchodníci v regálech mezi běžnými sýry často nabízejí i sýrové náhražky, které jsou vyrobeny z rostlinných tuků. Podle SOS obchodníci nedodržují novelu zákona o ochraně spotřebitele, která podobné klamavé praktiky zakazuje. Prodejci by podle SOS měli zákazníky informovat o tom, že toto nabízené zboží je pouze sýrovou náhražkou.

"Udělali jsme si průzkum v prodejnách, které nabízejí plátkové tavené sýry. Při přečtení jejich obalu jsme zjistili, že řada z nich je vyrobena z rostlinného tuku, takže to nejsou sýry a neměly by se nabízet v regálech spolu s dalšími, při jejichž výrobě se použilo jako výchozí surovina mléko," sdělila dnes ČTK mluvčí SOS Ivana Picková.

Picková upozornila, že podle novely zákona o ochraně spotřebitele jsou zakázané klamavé praktiky, kdy obchodníci prezentují výrobky způsobem, který vede k záměně s jinými produkty. "Umístění (napodobenin) mezi sýry je evidentní klamavou praktikou a neomezuje se jen na sýry balené, ale i tvrdší krájené a tavené roztíratelné v krabičkách, podotkla Picková.

Lidem Picková doporučila, aby při nákupu sýrových výrobků důkladně četli informace o jejich složení. Obchodníci by pak podle SOS měli spotřebitele informovat o tom, že výrobek je náhražkou sýru. "Je na obchodníkovi, zda při prodeji takové výrobky oddělí do zvláštního regálu, nebo k nim umístí informaci, že jde o sýrové náhražky," řekla Picková. Náhražky sice nejsou zdraví škodlivé nebo nebezpečné, spotřebitelé by ale podle Pickové měli vědět, zda kupují napodobeniny nebo skutečné sýry.

SOS upozornilo, že tuzemské obchody v posledních letech do své nabídky stále častěji zařazují také náhražky čokoládových výrobků či uzenin. "Průměrný spotřebitel netuší, že kupuje mnohem levnější a horší produkt, který se ovšem tváří jako originál," podotkla Picková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK