Slovensko schválilo plán na rychlejší snižování deficitu

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. dubna (ČTK) - Letošní schodek slovenských veřejných financí by měl činit pouhá dvě procenta hrubého domácího produktu namísto původně plánovaných 2,3 procenta. Plán na rychlejší snižování deficitu dnes schválila slovenská vláda v návrhu východisek rozpočtu veřejné správy do roku 2011. Slovensko potřebuje zlepšovat stav veřejných financí kvůli chystanému přijetí eura od ledna příštího roku.

"Významným způsobem nadále konsolidujeme veřejné finance, což má vliv i na naše ambice zavést euro v lednu 2009," řekl novinářům po rokování kabinetu premiér Robert Fico. Slovensko se dozví verdikt Evropské komise ohledně vstupu země do eurozóny příští měsíc. Konečné oficiální rozhodnutí Evropské unie by mělo padnout v letních měsících, kdy by měl být rovněž nastaven fixní konverzní kurz pro přepočet všech korunových položek na euro.

Rozpočtové kriterium pro přijetí eura, podle kterého nesměl loňský deficit překročit tři procenta HDP, Slovensko pravděpodobně splnilo. Veřejné výdaje totiž překročily příjmy o 2,16 procenta HDP, ačkoli kabinet původně počítal s deficitem 2,9 procenta. V roce 2006 hospodařil veřejný sektor se schodkem 3,7 procenta HDP.

Vláda chce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2011. V příštím roce by měl deficit klesnout na 1,7 procenta a v roce 2010 na 0,8 procenta HDP. "Myslím si, že toto je potvrzení snahy této vláda konsolidovat veřejné financi maximální rychlostí," řekl ministr financí Ján Počiatek. Schválením rozpočtových východisek pro nejbližší roky kabinet podle něj odpověděl i na připomínky EK, která před časem vyzvala Slovensko k rychlejšímu snižování veřejného schodku.

Zákon o státním rozpočtu počítá v letošním roce s příjmy 348,25 miliardy slovenských korun a výdaji 380,23 miliardy Sk. Nejvíc peněz by měli z rozpočtu získat ministři školství, práce, zdravotnictví dopravy a zemědělství. Podle schválených východisek veřejných rozpočtů na další období by měly výdaje státu v příštím roce stoupnout na 394,39 miliardy Sk.

O samotném návrhu rozpočtu pro příští rok by ministři měli začít jednat na podzim. Pokud Slovensko v létě dostane pozvánku do eurozóny, bude to první rozpočet sestavovaný v eurech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK