Zaměstnanci ČEZ v Bulharsku chtějí ve čtvrtek stávkovat

09.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Sofia 9. dubna (ČTK) - Zaměstnanci bulharské distribuční společnosti CEZ Razpredelenie Bulgaria, kterou ovládá česká společnost ČEZ, chtějí ve čtvrtek vstoupit do stávky. Odboráři se s vedením společnosti nedohodli na zvýšení mezd, informovala na svém webu bulharská agentura Sofia News Agency (SNA). Mluvčí ČEZ Eva Nováková řekla, že jednání dále probíhají. Již nyní podle ní 150 zaměstnanců stávkuje.

Stávkový výbor se podle informací SNA po úterních jednáních nedohodl s vedením společnosti, které zaměstnancům na schůzce nabídlo zvýšení mezd o 23,4 procenta. Zaměstnanci požadují nárůst platů o 25 procent. Již dříve odmítli nabídku společnosti, že jim přidá 19,9 procenta. "O současné nabídce dále jednáme," řekla Nováková.

Pracovníci na sebe upozornili hodinovým výstražným protestem již minulý čtvrtek. Stávky se zúčastnilo zhruba 1200 zaměstnanců, tedy asi 40 procent z celkového počtu.

Odbory protestují rovněž proti chystanému snížení stavu o 400 lidí. "V rámci transformace skupiny ČEZ v Bulharsku jsme vytvořili 222 nových pracovních pozic. Část zaměstnanců, jejichž pracovní pozice má být zrušena, mohou přejít na jiné pozice v rámci skupiny ČEZ v Bulharsku," řekla Nováková.

Nováková rovněž odmítla obavy, že zahájení stávky by mohlo vést k výpadkům dodávek elektrické energie. Bulharská legislativa totiž některým profesím nedovoluje, aby vstoupily do stávky.

ČEZ vlastní sedmašedesátiprocentní podíl distribučních sítí v západobulharských regionech Sofia a Pleven. Na území 39.000 kilometrů čtverečních dodává skupina elektrickou energii přes 200.000 firmám a více než 1,7 milionu domácností. Loni v oblasti prodal 8,46 miliardy kilowatthodin elektřiny.

CEZ Razpredelenie Bulgaria AD celkem zaměstnává přibližně 3000 lidí. Vedle distribuční společnosti vlastní ČEZ v Bulharsku černouhelnou elektrárnu Varna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK