Inflace na Slovensku byla v březnu nejvyšší od konce roku 2006

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 11. dubna (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku v březnu zrychlily růst, a míra inflace tak vystoupila na 4,2 procenta, což je nejvíce od konce roku 2006. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Jen v průběhu března ceny vzrostly o 0,3 procenta.

Březnové údaje jsou nepatrně horší než předpokládali analytici, kteří v průměru počítali s růstem inflace na 4,1 procenta. V únoru byla míra inflace na čtyřech procentech a ceny pro spotřebitele během února vzrostly o 0,4 procenta.

Ve srovnání s březnem 2007 nejvíce zdražily potraviny a nealkoholické nápoje, kde růst činil 8,5 procenta. Ceny bydlení a energií meziročně vzrostly o 5,7 procenta, naopak ceny nábytku, vybavení domácností a náklady na běžnou údržbu o 0,3 procenta klesly. Stejný pokles zaznamenaly i ceny telekomunikačních služeb a poštovné.

Proti únoru se ceny zvýšily hlavně ve zdravotnictví, kde růst činil 0,8 procenta. Potraviny a nealkoholické nápoje zdražily o 0,3 procenta.

Nízká inflace patří k hlavním kritériím pro zavedení eura, které chce Slovensko přijmout od ledna příštího roku. Míra růstu spotřebitelských cen by neměla přesáhnout průměr tří zemí EU s nejnižší mírou inflace o více než 1,5 procentního bodu.

Přesná hranice, kterou by Slovensko nemělo překročit, v současné době není známa. Při posuzování inflačního kritéria totiž evropské instituce sledují vývoj spotřebitelských cen vypočtený podle metodiky Evropské unie, která je obvykle nižší než inflace podle národní metodiky. Důvodem je jiné složení spotřebitelských košů.

Od srpna loňského roku Slovensko inflační podmínku s rezervou plní. Březnové údaje, které budou z hlediska přijetí eura rozhodující, by měly být známy příští středu.

Tempo růstu roční míry jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, se v březnu zrychlilo na 4,5 procenta z únorové hodnoty 4,3 procenta. Meziměsíčně se ceny v březnu podle jádrové inflace zvýšily o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK