Euro zpět u vrcholu k dolaru, sledují se výnosy

11.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Euro v pátek šplhalo zpět směrem k rekordním výšinám vůči dolaru, když se investoři zaměřili na inflační obavy Evropské centrální banky (ECB),...

...které jí pravděpodobně na nějakou dobu odradí od snižování sazeb.

V 10:25 euro rostlo o 0,5 procenta na 1,5819 dolaru <EUR=>, a přibližovalo se rekordní hranici 1,5912 z předchozí seance.

Jednotná měna zároveň stoupala na 161,10 jenu <EURJPY=>, zatímco dolar posiloval na 101,83 jenu <JPY=>.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala klíčovou úrokovou sazbu na 4,0 procenta a prezident Jean-Claude Trichet vyvažoval inflační rizika obavami ze zpomalení růstu.

Vyrovnané prohlášení ECB spolu s nečekaně prudkým poklesem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech vedly k vybírání zisků z euro/dolaru, což jednotnou měnu srazilo z historického maxima.

Zotavování dolaru však nemělo dlouhého trvání, když se pozornost trhu obrátila zpět k rozdílu ve výnosech a k setkání představitelů sedmi nejvyspělejších zemí světa (G7), jež začíná v pátek.

"Včera se po zasedání ECB trochu zavíraly pozice v euro/dolaru... ale nepřišla žádná zpráva, jež by ospravedlňovala sestup z úrovně 1,59 dolaru, takže teď to zase postupně roste," řekl Niels Christensen, devizový stratég u firmy Nordea.

"Moc lidí nečeká, že G7 přijde s velmi pevným prohlášením, jež by mohlo podpořit dolar. Pořád tak trvá celkem negativní sentiment pro dolar, obzvlášť v situaci, kdy ECB nezmírnila své obavy z inflace," dodal Christensen.

Prezident ECB Trichet ve čtvrtek řekl, že současná měnová politika banky pomůže v době inflačních rizik a napětí na finančních trzích udržet střednědobou cenovou stabilitu [ID:nSCH050570].

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK