IEA sráží kvůli ekonomice odhad poptávky po ropě

11.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Světová poptávka po ropě letos poroste méně, než se čekalo, a to kvůli pomalejšímu ekonomickému růstu ve Spojených státech a dalších průmyslově...

...vyspělých zemích, uvedla v pátek Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Celosvětová spotřeba stoupne o 1,27 milionů barelů denně (bpd), tedy o 460.000 bpd méně oproti předchozí prognóze, uvedla IEA ve své pravidelné měsíční zprávě o trhu s ropou.

Hodnocení IEA přichází krátce poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden vydal nižší prognózy ekonomického růstu. Předpověď růstu hrubého domácího produktu (HDP) ve Spojených státech, přední spotřebitelské zemi, pro letošní rok MMF srazil na 0,5 procenta z předchozích 1,5 procenta [ID:nMUL947871].

"Nejnovější prognózy růstu od MMF naznačují pro nadcházející měsíce méně robustní růst poptávky po ropě," uvedla IEA. "Tato zpráva předpokládá, že se jazýčky na vahách v dubnu a květnu vychýlí směrem k přebytku dodávek."

Na revizi IEA se z velké části podílí nižší poptávka v členských zemích Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Agentura snížila očekávanou letošní poptávku v rámci OECD o 320.000 barelů denně na 48,9 milionu bpd.

Agentura snížila také prognózu letošní poptávky v Číně, druhém největším spotřebiteli černého zlata, o 70.000 barelů denně, částečně kvůli vlivu počasí v prvním čtvrtletí.

Tyto redukce přiblížily předpověď globální poptávky od IEA prognóze Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která pro letošní rok očekává růst o 1,2 milionu barelů denně.

IEA však dodala, že vzhledem k rizikům, jež hrozí dodávkám ze zemí jako Nigérie nebo Irák, se slabší poptávka nemusí nutně promítnout do nižších cen ropy. V druhé polovině loňského roku ceny ropy stoupaly i přesto, že současně rostly její zásoby, poznamenala agentura.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK