Evropské akcie, futures v USA klesají po zprávě GE

11.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pátek po poledni obrátily do minusu poté, co druhá největší americká firma General Electric <GE.N> vykázala kvartální zisk...

...pod odhady trhu a snížila letošní výhled. Zpráva přiživila obavy o stav ekonomiky ve Spojených státech.

Ve 13:20 ubíral panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 1,07 procenta na 1289,55 bodu poté, co vyšplhal až na 1313,05 bodu.

Mezi nejhůře postižené tituly se řadil německý Siemens <SIEGn.DE>, jenž klesal o 3,9 procenta.

Diverzifikovaný konglomerát General Electric oznámil pokles čtvrtletního zisku o 6 procent, když útlum americké ekonomiky a kreditní tíseň poškodily výsledky ve finanční, průmyslové i zdravotnické divizi [ID:nSCH139478].

"Tyto výsledky potvrzují, že se útlum rozšířil a začíná ovlivňovat kapitálové výdaje a postihuje oblasti s delším ekonomickým cyklem," řekl Stephen Surpless, analytik firmy Cantor Fitzgerald v Londýně.

"Ačkoli by úvěrová krize mohla být podle některých hlasů blíže konci než začátku, dopad na reálnou ekonomiku tu je a není pravděpodobné, že by se letos vytratil," dodal Surpless.

Zpráva General Electric poznamenala také trh na Wall Street.

Futures na širší index amerického trhu Standard & Poor's <SPc1> ubíraly 9 bodů, futures na technologický index Nasdaq <NDc1> klesaly o 10,75 bodu.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK