Telefónica O2 dostala pokutu za klamavou reklamu

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Společnost Telefónica O2 dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání pokutu 200.000 korun za to, že zadala reklamu, která je podle názoru rady klamavá. Spot s názvem Volejte od pátku do neděle zdarma v pevné a mobilní síti O2 odvysílaly stanice ČT1, Nova a Prima v listopadu a prosinci 2006. Reakci Telefóniky ČTK shání.

Spot nabízel "víkendové volání zdarma". Nebylo v něm však již podle rady uvedeno, že nabídka se zákazníka týká až ve chvíli, kdy využije všechny své volné minuty. Na spot si loni ze stejného důvodu stěžovalo i Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) u arbitrážní komise Rady pro reklamu, která posléze SOS dala za pravdu a reklamu označila za závadnou.

Rada na svém zasedání tento týden v souvislosti s vysíláním reklamy udělila pokutu i České televizi, a to ve výši 150.000 korun. ČT podle rady loni 8. prosince překročila hodinový limit reklamy mezi 19:00 a 20:00 na programu ČT1.

Vysílací rada loni uložila rovnou stovku pokut a vydala 237 upozornění na porušení zákona. Počet pokut se tak oproti roku 2006 snížil o 13, upozornění na porušení zákona naopak pět desítek přibylo. Loni také rada zahájila 470 správních řízení, což je asi o 50 méně než v roce 2006.

Přibližně dvě třetiny pokut (68) byly uloženy právě za porušení některého z ustanovení zákona o reklamě, nejvíce z nich za porušování povinností vyplývajících ze zákona pro vysílání reklam na doplňky stravy a léčiva. Loni bylo takových pokut 52.

V případě pokut se ale televizní stanice téměř vždy obrací k soudu a mnohé spory posléze dospějí až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ze stovky loni udělených pokut jich 55 nebylo zaplaceno právě z důvodu trvajících soudních sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK