SOS: Některé pražské směnárny diskriminují cizince

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Některé pražské směnárny diskriminují cizince, když jim nabízejí za zahraniční měnu méně výhodný kurz než Čechům. Rozdíl v kurzech pro tuzemské a zahraniční zákazníky může činit i několik korun na jedno euro, za které cizinci loni na podzim v některých pražských směnárnách dostali jen kolem 20 korun. Vyplývá to z průzkumu Sdružení obrany spotřebitelů, které služby pražských směnáren tehdy mapovalo.

Autor průzkumu Michal Kebort na internetových stránkách SOS uvedl, že rozdílné kurzy ve svých směnárnách poblíž Václavského náměstí nabízí například společnost Center. Zatímco Čech za jedno euro loni na podzim dostal 24 korun, cizinec pouze 20,28 koruny. "S ohledem na posilující korunu by to nyní s odstupem takřka pěti měsíců mohlo být ještě méně," podotkl Kebort.

SOS na tuto praxi upozornilo Českou obchodní inspekci, která však případ uzavřela a firmě žádné sankce neuložila. ČOI podle Keborta své rozhodnutí zdůvodnila tím, že směnárna má za okénkem vystaveny obchodní podmínky, podle kterých lze podrobnosti transakce dohodnout ještě před nákupem či prodejem valut. "ČOI se však vůbec nezajímala, zda byl tento výhodnější kurz skutečně individuálně sjednán a jednoduše se spokojila s vysvětlujícím podáním provozovatele," míní Kebort.

Podle něj by proto lidé měli pečlivě vybírat směnárnu a porovnat nabízené kurzy. "Rozdíly v kurzech různých firem totiž dělají až 30 procent," upozornil Kebort.

V Praze podle něj fungují dva typy směnáren. "Ty první se orientují na turistickou veřejnost, mají hustou pobočkou síť zejména v turisticky frekventovaných oblastech a směnné kurzy se se nepohybují v nejvýhodnějším rozmezí," uvedl. Druhá skupina pražských směnáren je určena zejména Čechům nebo cizincům, kteří jsou výrazněji orientováni na cenu. "Tyto směnárny si zakládají na tom, že se spokojený zákazník vrací," dodal Kebort.

Lidé by se při výměně peněz v bance či směnárně měli každopádně důkladně informovat o směnném kurzu a poplatcích za směnu. "Kurzy uváděné předpisově na tabulích nejsou směnnými poměry reálnými. Pokud člověk nepřijde vyměnit aspoň tisícovku eur a nezačne smlouvat, tak jich nikdy nedosáhne," uvedl Kebort.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK