Francie: Produkce potravin musí mít přednost před biopalivy

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. dubna (ČTK) - Produkce potravin musí mít celosvětově absolutní přednost před pěstováním plodin k výrobě biopaliv, zejména nyní, kdy prudce rostou ceny potravin a zvyšuje se hrozba hladomorů. Prohlásil to francouzský ministr zemědělství Michel Barnier. Dodal, že Francie na pondělní schůzce ministrů zemědělství Evropské unie předloží návrh iniciativy pro zajištění potravin ve světě.

"Absolutní prioritu musí mít zemědělská produkce potravin," řekl Barnier agentuře Reuters. Podrobnosti plánované francouzské iniciativy uvést odmítl. Vyzval ale bohaté země, aby poskytly slíbené peníze do programu potravinové pomoci OSN, kde kvůli cenovému nárůstu za poslední rok stále chybí asi 600 milionů eur (zhruba 15 miliard Kč).

Růst cen zemědělských plodin v poslední době vyvolal ve světě obavy z potravinové krize, protože drahé potraviny by mohly vést k šíření hladu v chudých zemích. Tento týden o tomto problému mluvili účastníci prvního indicko-afrického summitu v Dillí, kde se také poukazovalo na sérii nedávných hladových bouří v řadě rozvojových zemí od Egypta po Haiti.

Potíží s cenami potravin si začínají všímat i evropští politici, kteří k cenovému skoku zčásti přispěli politikou podpory biopaliv. Britský premiér Gordon Brown ve středu vyzval mezinárodní organizace v čele s OSN k řešení otázky prudkého zdražování potravin a řekl, že je znepokojen, jak produkce biopaliv zhoršuje situaci s potravinami a krmivy.

Nárůst cen za poslední rok, kdy světové ceny základních plodin vzrostly až na dvojnásobek, se vedle boomu biopaliv vysvětluje silným růstem poptávky po kvalitnější výživě v bohatnoucích rozvojových zemích jako Čína a Indie, suchem v Austrálii a spekulacemi na komoditních trzích. Jediným politicky snadno ovlivnitelným faktorem jsou ovšem právě biopaliva, jejichž produkce roste v důsledku podpory vlád.

Ministr Barnier však na otázku, zda tedy nyní Francie svou politiku podpory biopaliv změní, odvětil, že Francie ani Evropa za poruchy světového potravinového trhu nemohou. Francie je v Evropě druhým největším producentem biopaliv po Německu a využívá k tomuto účelu sedmi procent své zemědělské půdy.

"Není to Evropa, která destabilizuje globální potravinové trhy," řekl s odkazem na rozsáhlou podporu pěstování energetických plodin v zámoří. V USA šla loni na produkci bioetanolu čtvrtina sklizně kukuřice, což prudce zvýšilo její ceny. V Brazílii se na produkci etanolu používá více než polovina zdejší produkce cukrové třtiny a brazilská vláda podporuje expanzi svého biolihu na světové trhy.

EU zatím trvá na svém cíli dosáhnout do roku 2020 desetiprocentního podílu biopaliv v pohonných hmotách a plány na další rozsáhlou podporu těchto paliv vyhlašují i všichni prezidentští kandidáti v USA. Hlavním výsledkem používání biopaliv jsou podle kritiků jen drahé potraviny a vyšší zisky farmářů a výrobců, to vše za cenu většího poškození životního prostředí, zejména dalšího rozsáhlého odlesňování tropů. Podle série nových vědeckých poznatků přitom "zelená" paliva nemají z hlediska snižování emisí skleníkových plynů žádný přínos a jejich přínos pro snižování závislosti na dovozech ropy je podle vědců přinejlepším sporný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK