Klaus podepsal zvýšení ochrany řidičů za vysoké škody

11.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Řidiči budou mít větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody při dopravních nehodách. Majitelé nepojištěných aut naopak musejí počítat s tvrdším postihem. Vyplývá to z novely zákona o povinném ručení, kterou podepsal prezident Václav Klaus.

Vlastníci nebo provozovatelé nepojištěných aut mají podle novely platit za každý den provozu takového vozidla příspěvek garančnímu fondu. Pokud takové auto způsobí nehodu, platí se škoda z garančního fondu. Předloni činily škody hrazené z tohoto fondu 1,8 miliardy korun.

Novela má také zvýšit například náhradu z garančního fondu v případech, kdy nehodu způsobí nezjištěné vozidlo s nezjištěným řidičem. Už nemá být vyloučeno právo na plnění za věcnou škodu v těch případech, kdy se ve stejné škodné události platí náhrada za způsobení škody na zdraví. K prokazování povinného ručení bude nově stačit pouze tzv. zelená karta.

Norma zvyšuje limit pro škody na věci nebo ušlém zisku ze současných 18 milionů korun na 35 milionů korun. Na tento limit bude možné dosáhnout až k 1. červnu 2012 kvůli tomu, aby se zabránilo prudkému nárůstu sazeb pojistného. Pojišťovny, z nichž řada má limit plnění vyšší než 18 milionů korun, neočekávají výrazný dopad na ceny pojištění.

Prezident také podepsal novelu celního zákona, podle níž bude moci Celní ředitelství v Českých Budějovicích vydávat nebo rušit osvědčení, které některým firmám dává statut tzv. oprávněného hospodářského subjektu. Tyto firmy pak mohou využívat úlevy ve vztahu k celním kontrolám, jež se týkají bezpečnosti a zabezpečení. Mohou také využívat zjednodušené postupy stanovené v celních předpisech.

Další norma podepsaná prezidentem má umožnit přijetím úvěru od Evropské investiční banky (EIB) v objemu až 34 miliard korun. Vláda chce tyto peníze použít na spolufinancování projektů z operačního programu Doprava. Půjčka by se měla čerpat v letech 2008 až 2010 se splatností 40 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK